Workshop


 
workshop PŘESUNUT NA 2. A 3. 11. 2024. HLASTE SE!

2. – 3. 11. 2024 / sobota 9:30 – 15:30, neděle 9:00 – 16:00 / Chomutov, konkrétní místo je v jednání 

cena: dospělí 2800,- / studenti 2300,-

 

Workshop Vjingu a videomappingu

VJing je vizuální disciplína známá hlavně z klubů a koncertů. Postupy a principy VJingu se ale využívají v uměleckých audiovizuálních instalacích, v divadle, v různých formách komerčních a uměleckých prezentací nebo také ve škole. Nejrůznější aplikace, programy a nástroje VJingu nabízí i širokou škálu uplatnění v rámci výuky uměleckých oborů ve školním a mimoškolním vzdělávání.Postupy živé animace kombinují animační, počítačové a vyprávěcí dovednosti. Videomapping umožňuje kombinovat výtvarná, filmová, hudební a počítačová díla v jedinečnou audiovizuální performance v daném konkrétním místě a prostoru.

V tomto kurzu se budeme zabývat jednak technickou stránkou videoprojekcí, ale také obsahovou – co, proč a jak chcete promítat.

Existuje velké množství nejrůznějších programů, které lze pro videoprojekce využít, my se zaměříme konkrétně na program ResolumeArena, který patří k těm nejvíce využívaným. 

Kurz je určen pro začátečníky bez zkušeností s programem RA, pro tvůrce videí, výtvarníky, muzikanty, učitele a všechny, kteří mohou nebo chtějí ve své tvorbě využít pokročilých možností videoprojekce a jejího mapování. Budeme se bavit o tom, jaké vybavení potřebujeme a jak případně improvizovat. Co, kam a proč můžeme a chceme vlastně promítat. Jaké jsou možnosti přípravy promítaného obsahu. Jak co nejlépe využít prostoru, ve kterém se akce koná. Jak se na akci připravit, na co nezapomenout, co si pohlídat a zajistit předem. Probereme vaše individuální záměry a potřeby a pokusíme se najít nejlepší řešení pro vaše projekty.

Kapacita kurzu: 10 účastníků

Časová dotace: 11 hodin / sobota 9:30 – 15:30, neděle 9:00 – 16:00 (z toho 1h pauza na oběd)

Je možné (a žádoucí) pracovat na vlastním počítači.

Přihlášení do kurzu na e-mailu: obnazeni@gmail.com
Do předmětu emailu napište “workshop VJing” a do těla emailu nezapomeňte uvést Vaše celé jméno, zda jste z kategorie dospělí či student*ka, Vaše telefonní číslo a kontaktní e-mail. Následně Vám na tento e-mail zašleme bližší informace  a pokyny k platbě.

lektorka: Linda Arbanová

VJka, animátorka, lektorka a vizuální umělkyně původně vystudovala učitelství výtvarné výchovy na PedfUK. Po doktorském studiu zaměřeném na filmovou výchovu zde také do roku 2018 vyučovala především předměty zaměřené na film a animaci. Do roku 2021 se věnovala filmové výchově a vedla pražskou Aeroškolu. 

VJingem a videotvorbou pro živá hudební a divadelní vystoupení se zabývá od roku 2016. Spolupracuje či spolupracovala například s projekty Zvíře jménem Podzim, Kittchen, Druhá Tráva, Jablkoň, Zabelov Group, divadlo Drak, SpitfireCompany, Lenkou Dusilovou s Dan Bárta & Illustratosphere a další. 

Stříhá také videa pro Psychologie.cz, KVIFF.TV a další klienty.

Linda byla jedním z výtvarných hostů letošního ročníku festivalu Obnaženi. Její videoinstalaci OSLAVA, kterou vytvořila přímo pro Obnaženi a kostel sv. Kateřiny, slavnostně zahájila Předzvěst jubilejního 20. ročníku festivalu. Její tvorba pro divadlo – animace a projekce, které jsou součástí představení BALETKY, pak byly na programu hlavního festivalové týdne. Poslední šance potkat se s Lindou v Chomutově bude právě na workshopu VJingu a videomappingu, který v rámci ozvěn povede.

https://www.youtube.com/channel/UCRbZBsJWGHh4rORkQUw86vw